Vogelexcursie Zeeland

Vogelexcursie Zeeland

Van: Jelle van Dijk
vrijdag 29 december 2017

In het verleden werd nogal eens een winterexcursie afgelast vanwege mist, storm, gladheid of voorspelde sneeuwval. Voor vandaag waren de vooruitzichten ook niet geweldig, maar dat weerhield 16 vogelaars er niet van om toch richting Zeeland te rijden. De buienradar had ons vanaf 10.00u regen en natte sneeuw voorspeld, maar het begon pas drie kwartier later echt nat te worden. Wel was het winderig en koud (2 graden) waardoor we weinig de auto uitkwamen. De start was zoals gebruikelijk bij de buitenhaven van Stellendam. Hier zagen we de eerste Middelste Zaagbekken en Krakeenden. Op de zandplaten aan de Noordzeekant van de havendam liepen Kieviten, Tureluurs en Drieteenstrandlopers. Grote groepen Brandganzen vlogen op om meer landinwaarts te gaan foerageren.

De volgende stop was bij reservaat Koudenhoek, waar de Brandgans weer de talrijkste soort was. Vanaf het uitkijkpunt op de dijk zagen we Kieviten, Goudplevieren, Bergeenden en Rotganzen.

Verrassend goed was het natuurontwikkelingsgebied langs de Groene Weg (richting vuurtoren van Goeree). Hier waren twee Bruine Kiekendieven boven de rietzoom aan het jagen. In het water zwommen tientallen Slobeenden, Krakeenden en Wilde Eenden. Ook zagen we hier onze eerste Kleine Zilverreiger. De talrijkste soort was ook hier weer de Brandgans.

Het begin van de Brouwersdam leverde meteen al 2 Kuifduikers, 3 Futen en 2 Middelste Zaagbekken op. Langs de waterkant zaten ruim 100 Scholeksters, 3 Zilverplevieren en enkele Steenlopers. Na het stuk met de stuifduinen kwamen we in de buurt van de uitwateringssluis. De stevige wind kwam uit ZO waardoor we vanuit de auto konden waarnemen zonder dat de regen naar binnen sloeg. Langs de dam zwommen tientallen Brilduikers en Middelste Zaagbekken en ook enkele Eiders. Verder uit de kust vlogen 2 Roodkeelduikers voorbij. Dicht bij de sluis zwom een groepje van 19 Zwarte Zee-eenden. De gehoopte IJseenden bleven onzichtbaar, maar wel werden hier 7 Kuifduikers opgemerkt. Tussen de stenen scharrelde een Paarse Strandloper.

In de stromende regen ging het verder naar de karrevelden van Scharendijke. Hier liepen de Rotganzen tot op het fietspad. Voor Ossenisse sloegen we af en via binnenwegen reden we naar de Prunjepolder. Onderweg zagen we flinke groepen Grauwe Ganzen, Brandganzen en Kolganzen. Hierbij ontdekten we ook 3 Toendrarietganzen. De Havik die laag over de grond voor onrust zorgde, werd door veel deelnemers gemist.

Op weg naar de Inlaagweg, ook wel de Zeeuwse vogelboulevard genoemd, zagen we enkele Lepelaars, een Grote Zilverreiger en vier Kleine Zilverreigers. Langs de Inlaagweg waren soorten als Tureluur, Kluut, Wulp, Smient en Wintertaling te zien. Het weer was ondertussen zo slecht geworden dat we besloten de route in te korten.

Richting Zierikzee namen we nog wel de afslag naar de Brasweg. Hier Zwarte Ruiter, Kemphaan, Wulp, Dodaars, Kleine Zilverreiger en weer veel Brandganzen. Hierna non-stop naar Restaurant Grevelingen op de Grevelingendam. Vanuit het restaurant konden Pijlstaarten gezien worden. Na de erwtensoep en de kibbeling maakten we een laatste stop bij het Volkerakmeer. Ondanks de harde aanlandige wind lukte het toch om 5 Geoorde Futen in het vizier te krijgen. Een uur eerder dan gebruikelijk waren we terug in Noordwijk.
Jelle                                               foto’s: George Hageman en Mariska de Graaff