Verslag Leyduin-Woestduin excursie
Van: A. Scheenstra
Verzonden: zondag 17 april 2016
Met negen mensen togen we gisteren het oude strandwallenlandschap Leyduin in. Uit de inleiding bleek dat we iets met bakstenen zouden gaan zien en verder een soort die alleen maar hier staat in Nederland , vervolgens ook iets eetbaars, iets niet eetbaars en een groot mysterie…
De bakstenen bleken de diverse stinsenplanten (Fries voor steenhuis) en de rijke historie van de landgoederen te zijn. Bomen uit verre oorden aanplanten gaf vroeger aanzien: Tulpenboom, Kaukasische vleugenootboom en Ginkgo. Verderop het Knikkend vogelmelk en de mooie grote bloemen van de Bonte gele dovenetel.
Vòòr de koffie stuitten we op de aangekondigde fragiele zeldzame Spitse geelster onder twee Linden. Hier stond ook de Hartbladzonnebloem in bloei. In de Belvedère zaten we lekker uit de wind met mooi uitzicht en daarna zagen we bij het bruggetje over de beek: Armbloemig look. Op de bosbodem stonden veel Bosanemonen en verderop Grote Maagdenpalm en Valse salie. Ondertussen floten de Boomklevers er lustig op los; dit is een ideaal habitat voor deze vogels. In Vinkenduin een aantal mooie exemplaren van bloeiende Krentenboompjes, waarna de wandeling vervolgde rondom de resten van de renbaan uit 1900. Hier troffen we de fraai bloeiende Noorse esdoorn waar de bloemen aan komen voordat de bladeren uitlopen.
Het Daslook stond in bloei onder een van de grote exemplaren van Linden die in een grote cirkel staan. Deze bomen zijn even oud als de Lindencirkel in Heemskerk waar ooit de ronde burcht Marquette in het midden stond. Maar wat stond er ooit in het midden in Oud Woestduin? In bomen zaten nog een paar Holenduiven en langs de Vroege sterhyacinten kwamen we weer aan op de parkeerplaats van de afgebroken boerderij Kakelye. Uit de wind door de bomen en struiken en met af een toe een zonnetje erbij was het al met al een heerlijke wandeling.
Frank-Peter
foto’s: Dini Thibaudier
foto’s: Jelle van Dijk