VBN-Infomail oktober 2016

Van: Gert Ottens
Verzonden: donderdag 20 oktober 2016

Beste mensen,

Hierbij de maandelijkse Infomail voor oktober 2016:

Resultaten Euro Birdwatch 2016

Zoals ieder jaar vond op de eerste zaterdag van oktober de Euro Birdwatch plaats, en we mogen terugkijken op een succesvolle editie.

Het was over het algemeen redelijk tot goed trekweer, vooral in de eerste ochtenduren, op een enkele plaatselijke bui na.

Door de overheersend zuidenwind werden vooral veel kleine zangvogels (door de tegenwind) ‘gedwongen’ om laag te gaan vliegen, waardoor ze goed werd geteld.

Het eindtotaal is nu dat er 552.455 (trek)vogels zijn geteld, verspreid over 199 soorten.

Als we puur naar de meest getelde trekvogels van die dag kijken dan staat de Graspieper dus op nummer één, met 131.396 vogels, gevolgd door de Vink  (113.078) en Spreeuw (57.064).

De positie van de Graspieper is aan de ene kant dus niet zo heel verrassend, als we naar het weer kijken. Maar aan de andere kant waren we vanouds gewend om ook pleisterende vogels mee te nemen in de Top Tien.

Vandaar dat de Spreeuw zo vaak op de eerste positie stond, terwijl er vaak geen/weinig sprake was van Spreeuwentrek. Eén of twee leeglopende slaapplaatsen waren toen voldoende om de toppositie in te nemen.

Uiteindelijk deden overigens 41 landen mee en werden samen 1.070 tellingen/activiteiten georganiseerd (waaronder 158 in Nederland), en waren zo’n 24.115 mensen op pad.

Dit resulteerde in 5.849.046 getelde vogels. Zweden (1.615.000 vogels), Finland (1.200.000) en Litouwen (1.033.811) namen daarvan het leeuwendeel voor hun rekening (!).

Nederland volgt op enige afstand, op de vierde plek (met dus het eerdergenoemde totaal voor trekkende én pleisterende vogels).

Over enige tijd zal er een verslag verschijnen van deze Birdwatch, die dan te downloaden zal zijn op onze website.

Landelijke Dag Sovon/NOU/VBN

Nog zo’n vaste najaarsklassieker voor vogelend Nederland: want traditiegetrouw vind op de laatste zaterdag van november weer de Landelijke Dag van Sovon, Vogelbescherming en de NOU (ook wel ‘Sovon-dag’ genaamd) plaats
Net als voorgaande jaren is het weer in De Reehorst in Ede en we hopen jullie daar ook allemaal aan te treffen.

Kom eens langs bij de stand van Vogelbescherming, bezoek de vele interessante lezingen of kom snuffelen bij de vele andere organisaties die er zich presenteren.

Zie hier meer voor informatie: https://www.sovon.nl/ld, en hier voor het programma. Voor ieder wat wils, lijkt ons, dus tot dan!

Oproep Lyme-test

Wellicht een wat ongebruikelijke oproep, maar graag jullie aandacht voor het volgende:

Mijn naam is Marisa van Eeuwijk en voor mijn scriptie doe ik in opdracht van Innatoss Laboratories onderzoek naar het gedrag en kennis omtrent (de diagnostiek van) de ziekte van Lyme.
Innatoss Laboratories is bezig met de ontwikkeling van een test die laboratoria in staat stelt de ziekte van Lyme in een vroegtijdig stadium te traceren. Hierdoor heeft een behandeling een zo groot mogelijke kans van slagen.

Het zou me enorm helpen als u daarvoor de vragenlijst zou willen invullen. Dat kan via deze link. Het invullen van de vragenlijst zal ca. 10 minuten duren, kan op ieder moment onderbroken worden en is volledig anoniem.

Alvast hartelijk dank, voor uw hulp!

De ziekte van Lyme is natuurlijk een serieuze zaak, en het treft veel mensen die vaak in het veld te vinden zijn. Dus daarom dachten we jullie hiervan op de hoogte te brengen, en dit te delen.

Tot de volgende Infomail,

Groet,

Gert Ottens

Gert Ottens
Medewerker Vrijwilligers Vogelwerkgroepen en Stedelijk Gebied
Direct +31 (0)30 693 77 59
gert.ottens@vogelbescherming.nl

Boulevard 12  3707 BM Zeist
Postbus 925  3700 AX Zeist
Telefoon +31 (0)30 693 77 99
Fax +31 (0)30 691 88 44

Passie voor vogels, hart voor natuur!