Plantenjacht december 2016

FLORON, het samenwerkingsverband van de Nederlandse floristen, organiseerde eind december voor de derde maal de oudejaars plantenjacht. Aan plantenliefhebbers werd gevraagd om tussen kerst en de jaarwisseling alle bloeiende planten te noteren die je tijdens een wandeling van een uur te zien kunt krijgen.

In voorgaande jaren was mij al duidelijk geworden dat je voor zo’n plantenjacht het beste kunt gaan zoeken op een braakliggend terrein. Op 29 december 2016 ging ik daarom het terrein langs de Achterweg (Offem-Zuid) bekijken. Ditmaal niet voor de Dwerggorzen, maar voor bloeiende plantjes. Het resultaat viel niet mee ook al kwam ik nog tot 22 soorten. Er waren eerder in december nachten met vorst geweest en dat maakte bij veel planten een einde aan alle bloei-aspiraties. In voorgaande jaren waren het vooral de soorten die maar bleven doorbloeien zoals Dagkoekoeksbloem en Fluitenkruid die het aantal tot boven de 30 brachten. Nu bleef de teller na een uur bij 22 soorten steken.

De volgende soorten werden bloeiend aangetroffen: Madelief, Paardenbloem, Gewone spurrie, Straatgras, Kleine brandnetel, Paarse dovenetel, Hoenderbeet, Kroontjeskruid, Herderstasje, Vogelmuur, Gewone hoornbloem, Grote ereprijs, Driekleurig viooltje, Klein streepzaad, Schijfkamille, Reukeloze kamille, Duizendblad, Klein kruiskruid, Reigersbek, Raapzaad, Bleekgele droogbloem en Gele ganzenbloem.

Het verslag van FLORON is hier te vinden “plantenjacht 2016“.

Jelle van Dijk