nachtprogramma Nieuw-Leeuwenhorst

nachtprogramma Nieuw-Leeuwenhorst

van: Hein Verkade
zo 4-9-2016 23:24

Vrijdagavond vond in het kader van het jubileum van de vereniging het eerste nachtprogramma in Nieuw-Leeuwenhorst plaats. De omstandigheden waren niet echt ideaal. Het was de hele avond bewolkt, het regende af en toe en er stond behoorlijk wat wind. Toch kwamen zo’n 50 belangstellenden een kijkje nemen. We startten wat aan de vroege kant wat goed werd ingevuld met koffie en thee in de verenigingstent. Na de regen kwam het programma goed op stoom. Er werden vier vleermuis-wandelingen onder leiding van Bart, Gerben en Robert gemaakt. Met behulp van batdetectors en zaklampen werden zeker vier soorten onderscheiden. Mooi was te zien hoe de grotere watervleermuizen met hun witte buiken de insecten van het wateroppervlak vingen, terwijl de kleinere Dwergvleermuizen daarboven vliegende insecten vingen.

Casper lokte met licht en zoetstoffen veel insecten. Hij schatte dat er op een gegeven moment 150 verschillende soorten op het net rond de lamp zaten. Blikvanger was een nachtvlinder die Koperuil wordt genoemd. Met de zaklamp blinken de vleugels prachtig geelkoper op.

Henny en IJsbrand van de sterrenwacht hadden geen geluk met de bewolkte hemel. De grote sterrenkijkers bleven hierdoor ongebruikt. Zij losten dit prachtig op door met behulp van een planetenmodel en een verlichte hemelglobe de deelnemers enthousiast voor de sterrenkunde te maken.

Maarten Laming van het Zuid-Hollands Landschap verleende alle medewerking om er een geslaagde avond van te maken door de camping, stroom, toiletgebruik en parkeermogelijkheid ter beschikking te stellen.

Het smaakte zeker naar meer, maar dan hopelijk onder betere weersomstandigheden.