Microbiologie voor de jeugd
Van: jeugdnatuurclub@strandloper.nl
Verzonden: zaterdag 23 januari 2016
Zaterdagochtend half 10: een groep van elf enthousiaste kinderen, waarvan de jongste pas acht jaar was, stond klaar in het Natuurcentrum voor de jeugdexcursie van 23 januari. Een beetje een bijzondere excursie was het wel, want het onderwerp Microbiologie stonde voor het eerst op de agenda!
Een echte wetenschapper die voldoet aan alle eisen van een professor (warrig haar, kabouterbaard en enthousiasme voor tien) leidde deze excursie! Hij begon met te vertellen wat een bacterie nu eigenlijk is en vertelde er gelijk een aantal opmerkelijke en leuke weetjes bij. Wist u bijvoorbeeld dat iedereen elke dag ruim een kilo aan bacteriën meesjouwt?
Bacteriën bleken niet alleen te zorgen voor het krijgen van ziektes, maar bleken ook goede dingen te doen. Zoals bijvoorbeeld tegen de ziekteverwekkers vechten, yoghurt maken en ze helpen zelfs in het verteringssysteem! Zowel in het lichaam als in de natuur. Dit bleek wel uit de tot zwart vergane mandarijn die Nico ‘gekweekt’ had. Uit de antwoorden die de kinderen gaven op de vragen van Nico de wetenschapper bleek dat we hier te maken hadden met onwijs slimme kinderen.
Na het verhaal over bacteriën mocht iedereen zelf voor heel even een echte wetenschapper worden en bacteriën onder een microscoop bekijken! Hiervoor maakte iedereen eerst een eigen preparaat van verse yoghurt, water en methileenblauw. Nadat de yoghurt was opgedroogd door het preparaat op een warmhoudplaatje te leggen kon iedereen zijn of haar preparaat onder een professionele microscoop bekijken!
Bacteriën als de ‘Streptococcus thermophilus’, oftewel een bolletjesketting die van warmte houdt, werden gespot. Wetenschapper Nico vond sommige preparaten zo mooi dat hij spontaan over “reusachtige bacterieën!” begon te praten. Dit enthousiasme sloeg al gauw over op de wetenschappers-in-de-dop en de meeste namen dan ook hun zelfgemaakte preparaat trots mee naar huis.
Al met al een leuke en leerzame ochtend! Nico bedankt!
Inge de Willigen
foto’s: Mariska de Graaff