Big Days voor de Zomertortel Meedoen kan ook vanuit huis


Zomertortel volwassen zittend bij drinkvijver foto: Marc Guyt Agami Beeldbank

Van: Gijs van der Bent
donderdag 7 mei 2020

KATWIJK – Zaterdag 9 mei aanstaande proberen vogelaars uit Katwijk zoveel mogelijk vogelsoorten te zien en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de bescherming van de Zomertortel. Meedoen kan ook vanaf je huis, tuin en balkon. (Noordwijkers zijn natuurlijk ook van harte welkom om mee te doen.)

 De Zomertortel trekt elk jaar na het broedseizoen vanuit Europa en Azië naar Afrika om te overwinteren. Op trek en in de winterkwartieren worden er nog steeds jaarlijks honderdduizenden geschoten door sportjagers, terwijl deze vogel het door verschraling en verwoesting van het landschap ook al steeds minder naar z’n zin heeft in de broedgebieden en in de overwinteringsgebieden. Het recept voor een verbijsterende achteruitgang van dit prachtige duifje: 90 procent sinds de jaren tachtig, en de achteruitgang gaat door… Wordt het net zo’n verhaal als dat van de uitgestorven Trekduif in Noord-Amerika???

Hoe kunnen we de Zomertortel helpen? In ieder geval met geld, waarmee beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden en voorlichtingscampagnes opgestart. Zaterdag 9 mei is er een speciale actie om geld in te zamelen voor de Zomertortel. Het idee is overgewaaid van Texel. Het Wadden Vogelfestival dat dit weekend plaats zou vinden op Texel gaat vanwege alle corona-maatregelen niet door. Voor het onderdeel Texel Big Day is nu een alternatief gevonden, dat landelijk is uitgerold. Overal in Nederland worden nu op zaterdag 9 mei zogenoemde ‘Big Days’ en ‘Big Sits’ georganiseerd, ook in Katwijk.

Individuele vogelaars en teams (maximaal twee personen!) proberen in een bepaalde tijd zoveel mogelijk vogelsoorten te zien; op een bepaalde route, op een bepaalde locatie of (de corona-adviezen indachtig) vanuit huis! Je kan tellen waar en zo kort/lang je maar wil, uiteraard met inachtneming van de corona-maatregelen.

Kijk voor meer informatie over deze actie en over de Zomertortel op www.waddenvogelfestival.nl, waar men ook kan inschrijven. Het inschrijfgeld is 25 euro per persoon/per team (maximaal twee, of gezin). Dit inschrijfgeld is de donatie voor de bescherming van de Zomertortel. Na inschrijving wordt het team vermeld op https://www.waddenvogelfestival.nl/deelnemers-2020/ en kan het inschrijfgeld gedoneerd worden door gebruik te maken van de eigen donatiebutton. De diverse Katwijkse teams staan onder de noemer Katwijk Big Sit. Vrienden en familie kunnen sponsoren via dezelfde donatieknop. En of je nu telt of niet; sponsoren kan altijd!