lezing over de Grauwe Kiekendief

lezing over de Grauwe Kiekendief
Van: Sam van der Meij
zat. 28 sept. 2019
Interviewers houden er van om de geïnterviewden uit te dagen. Ook de man die Ben Koks interviewde in de Balie (Podcast interview bij de Balie A’dam met Ben Koks). “Waarom moet je de grauwe kiekendief beschermen? Wat is het nut van deze en andere vogels?” De natuur staat bij veel mensen zover van hen af, dat ze het zien als een religie, waartoe ze niet behoren, die ze minachten. Terwijl ze niet begrijpen, dat zonder een robuuste natuur het leven voor de mens op den duur niet leuk meer is. Daar eindigt het interview ook mee; “Voel je jezelf ook een soort dominee?” Daar zag Ben wel wat in: natuurbesef is de nieuwe religie en hij is een voorganger in die religie.
Maar wij zijn al natuurliefhebbers en werden door deze “dominee” weer geënthousiasmeerd om niet alleen naar de natuur te kijken, maar er ook wat voor te doen. Dat was een keerpunt in zijn carrière, toen hij in N.O.-Groningen in een akker het eerste broedende grauwe kiekendievenpaar ontdekte. Hij moest meteen aktie ondernemen om het nest te redden van de maaimachine. Op de dag dat er gemaaid werd (drie dagen na de ontdekking) was het nest omheind met een afrastering van 40×40 meter. En het is steeds verder gegaan. Hoe: dat kun je lezen in het boek van Elvira Werkman “De man op de dijk”. Het boek is in de laatste Strandloper besproken door Jelle van Dijk. Tussen de verhalen van Ben door (hij is een echte verteller) las Elvira een aantal stukjes uit haar boek voor.
Elvira opende de lezing met een gedicht van Alfred van Hall: Grenzeloos. Dat heeft hij geschreven als voorwoord in “De man…”. Het is inmiddels wel duidelijk wie De Man is.
De komst van loggers en satellietzenders heeft het werk van vogelonderzoekers erg veranderd. Vanuit je luie stoel kun je gezenderde vogels tot op de hectometer en fijner volgen. Maar zo is Ben niet. Je moet er achteraan. Naar Spanje, Afrika, wáár ze ook gaan. Hij kent vele bekende collega’s en lokale boeren en natuurbeschermers (hij praat het liefst met boeren; hij heeft een agrarische basis, doordat hij op de middelbare en hogere landbouwschool gezeten heeft). 
Ben brengt ook de zenders en tags aan op jonge “kiekenkuikens”, niet alleen in Groningen, maar ook Duitsland, Denemarken, tot Wit Rusland aan toe. Het zijn dan ook zíjn kuikens. En hij heeft er duidelijk een paar “kinderen” bij gekregen. 
Luister de podcast en koop het boek. Wij als publiek waren zeer begenadigd dat we het “live” konden volgen. Pech voor wie er niet was!
Sam