lezing Kamchatka

lezing Kamchatka

Van: George Hageman
Verzonden: vrijdag 27 november 2015

Vrijdag 27 november liep de zaal van het Jan Verwey Natuurcentrum vol met belangstellenden voor de lezing over Kamchatka.
Dit 1200 km lange schiereiland in het noordoosten van Siberie is voor veel natuurreizigers onbereikbaar, niet alleen vanwege de prijs (€ 8000,-) maar ook vanwege de afgelegen ligging en de beperkte reismogelijkheden. Wim Broekman vertelde over zijn belevenissen in Kamchatka, die met veel letterlijke en figuurlijke hobbels gepaard gingen. Het schiereiland is vooral bekend vanwege de vele vulkanen en de beren.
Ook de Stellers Zeearend komt er voor. Voorzien van spaarzaam commentaar vertoonde Broekman foto’s van de natuur, tegen het grillige decor van een door vulkanen gevormd landschap met prachtige kleuren, als ware het abstracte kunstwerken. Het fotograferen van vogels en zeezoogdieren bleek niet mee te vallen. De meeste lieten zich niet dicht genoeg benaderen en vanuit een zodiac op een ruwe zee is het moeilijk fotograferen.
Al met al kregen de 80 belangstellenden een goede indruk van het ongerepte natuurschoon en daarnaast het besef dat reizen niet altijd over rozen gaat.