jubileumlezing Drieteenstrandloper
Van: George Hageman
za 29-10-2016 13:26
Boeiende lezing over “onze” Drieteenstrandloper
De jubileumlezing van gisteravond stond in het teken van de Drieteenstrandloper, de vogel die symbool staat voor onze vereniging.
Voor een volle zaal deed Hein Verkade verslag van zijn reis naar Groenland, waar hij samen met wetenschappers uit Groningen meegewerkt heeft aan het broedvogelonderzoek van de Drieteenstrandloper. Op boeiende wijze vertelde Hein over zijn reis, het landschap, de natuur en vooral over de vogels. Naast de Drieteenstrandloper zagen we ook beelden van een broedende Kleinste jager, die uitgerust was met een geolocator, een 0,6 gram wegend apparaatje dat de locatie van de vogel opslaat, zodat later de trekroute kan worden geanalyseerd.
Na de pauze vertelde onderzoeker Tom Versluijs over het verschil in trekafstanden in relatie tot de “fitness” van de vogel. Waarom overwinteren sommige vogels in West-Europa en vliegen andere door naar West-Afrika of zelfs Namibie (12.000km).
Tenslotte besteedde Jeroen Reneerkens aandacht aan het effect van klimaatverandering op het broedgedrag van de Drieteenstrandloper. De temperatuurstijging op Groenland zorgt ervoor dat de voedselpiek (insecten) vroeger valt dan voorheen. Dit heeft er nog niet toe geleid dat de Drieteenstrandloper eerder terugkeert uit de overwinteringsgebieden. Onderzoek roept steeds weer nieuwe vragen op.
Het inmiddels 11 jaar lopend onderzoek naar de Drieteenstrandloper gaat door om deze vragen te beantwoorden.