Inloopochtend strandvondsten

Inloopochtend strandvondsten

Van: George Hageman <ghageman@xs4all.nl>
za 4-2-2017 14:32

Het was een drukte van belang vanmorgen tijdens de speciale inloopochtend Strandvondsten. Zelfs vanuit Zandvoort en Katwijk kwamen mensen met tassen vol gevonden botten, scherven en schelpen. Er zaten dan ook een paar echte deskundigen: Dick Mol en Bram Langeveld voor de botten, Ellen van der Niet en Wim Kuijper van de Strandwacht Noordwijk-Katwijk voor schelpen, krabben, slakjes etc. Johan Passchier, de initiatiefnemer van deze inloopochtend, was ook beschikbaar voor vragen. Verheugend veel kinderen kwamen met hun strandvondsten naar deze ochtend. De paleontologen ontdekten onder de meegebrachte botten een wervel van een Hyena (zie foto), een deel van een Mammoetschedel en een bot van een Steppenwisent, allemaal ca. 40-50.000 jaar oud.
Er zat ook een sleutelbeen van een mens tussen, minder dan 10 jaar oudgeschat. De vinder kreeg het advies om dit aan de politie te melden, zodat via het Ned. Forensisch Instituut het bot misschien gekoppeld kan worden aan een van de vele vermiste personen.
Ellen van der Niet kreeg op haar tafel een vrij zeldzame Cirkelronde krab en een bijzonder Roggenei, mogelijk van de Gevlekte rog.
Toen de ergste drukte wat geluwd was en menigeen zijn vondsten had laten determineren, was er een lezing van Johan Passchier over de IJstijden en de vorming van de Noordzee en het huidige Nederlandse kustlandschap.
Als afsluiting vertelde Ellen van de Niet over schelpen, slakken, krabben, kreeften, kwallen en wieren.
Een zeer geslaagde ochtend, die zeker voor herhaling vatbaar is.