Hoornaarzweefvlieg
Van: Jan Hendriks
dinsdag 11 oktober 2022
Afgelopen zondag was ik op familiebezoek. Terwijl we op het zonovergoten terras in de tuin zaten viel mij het grote aantal wespen op dat in en uitvloog uit een gat naast een biels. Ze hadden geen oog voor de drankjes die op tafel stonden maar vlogen onverstoorbaar af en aan. Toch wel een beetje nieuwsgierig ging ik even een kijkje nemen. Ik kon niet zien of ze iets vervoerden maar vermoed dat het nectar was voor hun larven.
Ik stond er nog maar net toen een Hoornaarzweefvlieg ten tonele verscheen. Nu werd het spannend dacht ik want die wespen zouden dit vast niet pikken en zouden natuurlijk snel korte metten maken met deze indringer. De zweefvlieg vloog een paar rondjes en landde op de biels recht onder de aanvliegroute. Tot mijn stomme verbazing ging hij rustig zijn vleugels wat poetsen zonder dat de wespen zich met hem bemoeiden. Het zou nog gekker worden want daarna liep hij naar het gat en daalde af in het nest, mij in opperste verwarring achterlatend want de wespen bleven af en aan vliegen en legden hem geen strobreed in de weg. Na een tijdje kwam hij weer naar boven en vloog er vandoor.
Hier moest ik het mijne van hebben en thuis gekomen dook ik via google in het levensverhaal van deze zweefvlieg. Hij wordt ook wel tuinreus of stadsreus genoemd en blijk een bijzondere band met wespen te hebben. Hij legt namelijk eitjes in het nest en de larven die daar uitkomen voeden zich met afval, dode wespen of wespenlarven. Zo brengen ze de winter door om in het voorjaar te verpoppen en als Hoornaarzweefvlieg het nest te verlaten.
Hoe de zweefvlieg het voor elkaar krijgt om niet door de wespen te worden aangevallen is niet bekend maar vermoed wordt dat met het poetsen van de vleugels een stofje wordt opgebracht dat agressie van wespen voorkomt. Overigens was het dus geen hij maar een zij. Jaren geleden heb ik in mijn tuin een serie foto’s van deze zweefvlieg gemaakt waarvan ik er een paar bij voeg.