Herfstnatuurspel 2016

Herfstnatuurspel 2016

Noordwijk(erhout) – Het was afgelopen woensdag weer een drukte van belang in het Nieuw-Leeuwenhorstbos tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. De Educatieve werkgroep van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk organiseerde daar met financiële steun van het Baalbergenfonds en in samenwerking met het Zuid Hollands Landschap haar traditionele Herfstnatuurspel.

’s Morgens was het weer nog dermate onstuimig dat er twijfel ontstond of het spel wel kon doorgaan. Maar naarmate de middag naderde begon de zon tevoorschijn te komen en verdwenen de buien.

Het Herfstnatuurspel kon gewoon doorgaan!

Kun jij net zo goed zien als een uil? Door welk zintuig weet de spin dat er een prooi in zijn web zit? Kun jij de 6 muizen vinden die in het bos verstopt zijn? Dit is een greep uit de vragen en opdrachten uit het Herfstnatuurspel dat op 19 oktober j.l. in Nieuw-Leeuwenhorst heeft plaats gevonden. Deze al bijna 40 jaar populaire herfstvakantieactiviteit mag zich altijd in een zeer grote belangstelling verheugen en dat was ook dit jaar niet anders. Ruim 200 kinderen vergezeld van hun ouders en of grootouders hadden hun handen vol om de 25 natuurvragen en opdrachten goed te beantwoorden en uit te voeren. Aan de hand van het thema ‘Zintuigen’ werd het een speelse en leerzame middag. Er werd gekeken als een uil die een muis wil pakken. Door te voelen merk je dat de kastanjetak heel kleverig is. Luisteren kan je beter met je ogen dicht. Maar wist men ook de vogelgeluiden te herkennen? De neus werd aan het werk gezet bij het Hondsdraf plantje en ja Munt ruikt echt naar pepermunt. De smaak kwam aan bod bij de appels die werden uitgedeeld. Aan het einde van de speurtocht was er de prijsvraag, waarvan de winnaars binnenkort bericht krijgen. En vanwege het 50 jarig jubileum van de Natuurvereniging kregen alle deelnemers een presentje. Na afloop werd het bos door de vele vrijwilligers weer opgeruimd en teruggegeven aan de boswachters Maarten Laming en Johan van Tol van het Zuid Hollands landschap.

Annet de Willigen

klik hier voor de foto’s: Piet Broekhof