Excursie zandmotor 18-12-2021

Van: Gab de Croock
22 dec. 2021

Excursie zandmotor 18-12-2021
 
Op zaterdag 18 december 2021 verzamelde zich een groep van ca. 15 personen bij de ingang van camping Ockenburgh (Roompot) om een wandeling over de zandmotor te maken.
De zandmotor is een opgespoten zandplaat van ongeveer 3 km lengte tussen Kijkduin en Monster.
Echter bij het naderen van het strand was van deze omvang weinig te zien. Door de mist kon net aan de laagwaterlijn herkent worden en andersom de duinrand. Al wandelend naar het zuiden werden enkele Futen en Aalscholvers op zee waargenomen. Aangekomen bij het binnenmeer zaten daar enkele Brandganzen en een redelijke groep Drieteenstrandlopers. Ongeveer in het midden van de zandplaat staat een grote toren om het verloop van de zandmotor te monitoren. Bart Noort kon vertellen dat de zenders die daaraan bevestigd waren bedoeld zijn om trekkende, gezenderde vleermuizen te registreren.
Langs de duinrand zijn we teruggelopen waar nog een vrouwtje rietgors werd waargenomen die zich tegoed deed aan zaadjes in het helm van de stuifduintjes.
Het aantal fossielen dat gevonden werd viel erg tegen. Door Cilka werd één botje gevonden dat zij thuis zal determineren.
Wel werden leuke schelpen gevonden zoals Geknobbelde hartschelpen welke zeker 100.000 jaar oud zijn.
Toch een bijzondere ochtend, midden in de mist op een grote zandplaat. Het is dat je het ruisen van de zee kon horen anders zou je zomaar het gevoel van richting kwijtraken.
 
Foto’s: Mariska de Graaff en Rob Jansson (schelpen).