Excursie Rietputten

Excursie Rietputten

Van: Jos Zonneveld <joszonneveld@xs4all.nl>
za 25-3-2017 19:35

Onder geweldige weersomstandigheden, en het enthousiasme van 25 deelnemers, vanochtend de excursie gedaan naar de Rietputten in Vlaardingen!

Een klein gebiedje vlak naast de Nieuwe Waterweg, ontstaan in de 90er jaren, als baggerdepot, door het nattige bagger is daar veel riet gegroeid wat dan ook de nodige vogels aantrekt.

Dit was voor velen een nieuw gebied, dus misschien daarom zoveel deelnemers, het gebied staat immers bekend om de grootste populatie van Baardmannetjes.

Welnu, ondanks dat daar de grootste populatie moet zitten, hebben we er geen kunnen spotten, het hele gebied doorkruist, maar helaas, waar velen op gehoopt hadden, konden we  niet bezorgen.
wel liet de Blauwborst zich prachtig bewonderen, dus dat was dan een goedmakertje, daar velen met oh en ah gewaardeerd, tenslotte een prachtig beestje en niet elke dag te zien!

Verder, Rietgors, Winterkoning, volop Tjiftjafjes lieten zich horen, op de plas een aardig aantal Wintertalingen, ook overvliegend Lepelaar, een drietal Buizerds cirkelend in de lucht.

Een Torenvalk die nog even aan het jagen was.

Wat ook erg leuk was, de Cettizanger liet zich dichtbij erg goed horen, met zijn sterk geluid, was ook voor diversen onder ons een nieuw geluid, nooit eerder gehoord.

Ondanks het feit dat de vogels ons enigszins in de steek lieten, waren velen toch enthousiast over het gebiedje, dat helaas op de nominatie staat om te verdwijnen, dit in verband met de nieuwe tunnel die daar zou moeten komen,

Graag tot de volgende keer, onder dezelfde omstandigheden, iets meer vogels mag!!

Gr Jos

foto’s: George Hageman, Jos Zonneveld en Wil Heemskerk