Excursie Poelgeest

Van Jos Zonneveld
zaterdag 12 maart 2022

Vanwege Corona nog steeds een excursie in de buurt en dit keer was Poelgeest aan de beurt. Al een jaartje of wat geleden dat we daar geweest zijn met de vereniging
Met 13 deelnemers, waaronder een paar nieuwe gezichten,verzamelden we bij jachthaven Poelgeest en vandaar uit gingen lopend het gebied in.
Wat als eerst opviel, waren de ganzen, zoveel als er daar op de plasjes huizen, ongekend, voornamelijk Grauwe Ganzen en wat Canadese Ganzen.
Al heel snel, nog voor het molentje, werd de eerste leuke waarneming gezien; een Waterral, zo’n kruip sluip beestje, wat zich maar zelden buiten de begroeiing laat zien, maar iedereen kon hem toch even bekijken.
Verder daar redelijk wat Slobeenden, een paar Bergeenden en een paar Wintertalingen.
Al verder gelopen vlogen daar de eerst paar Grutto’s, niet in de hoeveelheden van jaren terug, toen er honderden bivakkeerden, moesten we nu genoegen nemen met een twaalftal, mogelijk omdat het water redelijk hoog nog stond.
Daar werd ook de eerste Lepelaar gezien, dicht achter de begroeiing was hij toch waar te nemen.
Tijdens het rondje om de plas werden voornamelijk Slobeenden, Wintertalingen en een paar Pijlstaarten gezien.
Plots vloog er nog een mooie Buizerd voor ons langs. Een mooi donkere.
Het eerste nest van een Grauwe Gans werd ook ontdekt, als al die ganzen daar gaan broeden……………….
Het is jammer dat die ganzen zo in grote getalen aanwezig zijn, gaat naar mijn inziens een beetje ten koste van het gebied.
Al met al toch wel een leuke wandeling.
Daarna nog even naar kasteel Poelgeest en het stukje bos erom heen voor de stinseplanten, daar doet Frank Peter een verslagje van maken
 
Gr Jos

Nadat Jos zijn pet weer uit de sloot had gevist, verplaatsten we ons naar het 17e eeuwse kasteel Oud Poelgeest. In het park om het kasteel heen, in Engelse landschapsstijl, staan veel stinsenplanten. Stins is Fries voor steenhuis en mensen met een stenen huis konden het zich in de 18e en 19e eeuw veroorloven om deze planten hierheen te laten halen en ze om hun huis heen te planten. Hierna zijn ze verwilderd en handhaven zich daar nog steeds in Nederland tot op de dag van vandaag. Meestal zijn het bol-, knol- of wortelstokgewassen, die in het voorjaar snel groeien, in bloei komen en al zaad zetten voordat de bomen bladeren krijgen. Naar de volgorde van de foto’s: Bonte crocussen en daarna was de bosbodem bezaaid met bloeiende Bosanemonen, prachtig gezicht. Verderop stond de Fijne kervel in bloei, wat geen stinsenplant is. Daarna de Holwortel die van hetzelfde geslacht is als de Vingerhelmbloem, maar te onderscheiden is omdat de schudblaadjes achter de bloemen op een handje met vingertjes lijken zoals op de laatste 2 foto’s te zien is. Zaterdag voor het eerst dit jaar in bloei troffen we ook de Oosterse sterhyacint aan. Niet op de foto’s staan de Wilde narcissen en het onderscheid daartussen met de gecultiveerde trompetnarcissen en het Daslook wat nog niet in bloei was maar wel te ruiken was. Onder het genot van een kopje koffie op het terras van het voormalige koetshuis sloten enkele deelnemers de excursie af met het geluid van de Boomklever en de Groene specht op de achtergrond.
Groeten,
Frank-Peter