excursie naar landgoed Beeckestijn

excursie naar landgoed Beeckestijn

Van: Frank-Peter Scheenstra
zaterdag 4 mei 2019

Vandaag zijn we met 15 deelnemers op excursie gegaan naar landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. Het ging om de wilde planten en de parkvogels en een beetje geschiedenis. Bij de entree staan verschillende tulpen- keizerskroon- en Hyacintenrassen. Meteen bij het bord, waar uitleg gegeven wordt over het leven van de rijke Amsterdammers die hier in hun zomerverblijven verbleven in de 17de en 18de eeuw,  stond al een veld vol met Haarlems klokkenspel. Dit is een variant met dubbele kroonbladeren van de Knolsteenbreek (saxifragafamilie) die alleen maar rond Haarlem voorkomt.

In de Kruidentuin werden wat planten aangetipt die ook in het wild in Nederland voorkomen zoals: Wede (voor de blauwe verf), Zilverschoon en Blauwe zeedistel die lustopwekkend is. In de nissen op het zuiden van de Slangenmuren kon zuidelijker fruit zoals abrikozen en perziken groeien. Achterin een mooie bloeiende Eenstijlige Meidoorn waar poedersuiker overheen leek te liggen.

In de bloemenwaaiertuin stond een mooie aangeplante paarse Judasboom in bloei. Door het hek een mooi veldje met Lelietje-van-dalen, Zachte en Donkere ooievaarsbek.  Bij de Velser kersenbomen, waarvan de vruchten toentertijd beroemd waren als delicatesse, stonden 3 verschillende soorten bloeiende boterbloemen: Knol-, Kruipende en scherpe, Kruipend zenegroen en knoopkruid (bijna in bloei).  Onderweg ook Zwartkop, Roodborstje, Koolmees, Merel, Vink, Winterkoninkje en Grote bonte specht gehoord.

Na de vijver kwamen we van de strakke 17de-eeuwse Franse landschapsstijl in het gedeelte in romantische 18de-eeuwse Engelse landschapsstijl met achterin een zogenaamde follie: een dwaas en nutteloos bouwsel die in dit soort tuinen werden gezet. Deze lijkt op een geheimzinnige kapel wat in werkelijk een huisje is waar de tuinman in woonde. Verderop onder de bomen vele prachtige Wilde Hyacinten in wit en paars. Tijdens de koffie zagen we een Buizerd die in de wind stil  ging hangen boven ons hoofd en daarna maakte we onze ronde af naar de Baroktuin met spiegelvijver en Berceau.

Eetbare bloeiende planten die we gedurende wandeling tegenkwamen waren : Daslook, Look-zonder-look, Hondsdraf, Pinksterbloem, Fluitenkruid en Veldsalie en van de Brandnetels kan je thee trekken die volgens een van de deelnemers ook gebruikt kon worden als shampoo om je haar mooi glanzend te maken. De wandeling werd afgesloten langs de 18de-eeuwse beelden waar Gulden sleutelbloem en Bosanemoon nog in bloei stonden als nog wat voorbeelden van stinzenplanten. Ondanks een paar buien was het een lekkere wandeling in het zonnetje wanneer er grote stukken blauw aan de hemel waren.

Frank-Peter

foto’s: Carolien Asberg, Hans Zungri, Janneke Rotman, Nico Plaatzer en Frank-Peter Scheenstra