Excursie Landgoed Offem
Van: Jelle van Dijk
zaterdag 7 mei 2022
Excursie Landgoed Offem
Op vrijdagavond 6 mei 2022 verzamelden zich ruim 50 leden bij het toegangshek van Offem aan de Nieuwe Offemweg. De groep werd in tweeën gedeeld en onder leiding van Hein Verkade en Jelle van Dijk volgde een rondleiding van bijna twee uur.
In deze tijd van het jaar is de bloemenpracht op Offem grandioos. Als vanouds zijn de paarsblauwe Wilde hyacinten het meest opvallend, maar de laatste jaren is daar het Daslook bij gekomen. Was er tien jaar terug maar één groeiplaats bekend, nu zijn verspreid over het landgoed vele tientallen vierkante meters met deze soort bedekt. En juist begin mei staat deze soort volledig in bloei.
Nauwelijks opvallend met bloemknopjes van nog geen een millimeter is het Klein bronkruid. Vroeger moest je dit miniplantje zoeken op de onbegroeide plekken onder de oude Beuken. Nu is dit plantje met vele duizenden aanwezig op de vochtige paden aan de noordkant van het landgoed. Vermoedelijk heeft het frequent maaien van deze paden de uitbreiding van dit plantje sterk bevorderd.
Op landgoederen werden vroeger vaak bijzondere boomsoorten aangeplant. Op Offem is dat ook het geval geweest waardoor we hier nu nog een Goudlork en een Amerikaanse tulpenboom kunnen zien. Toch is de dikste boom, omtrek 558 cm, een gewone Schietwilg. Deze geweldenaar aan de kant van het Schie, weet elke storm te overleven dankzij de beschutting van de bomen er om heen.
Op een pad waar niet regelmatig wordt gemaaid, troffen we een aantal planten van de Bloedzuring aan. De naam wijst op de rode nerven. Bij de Bloedzuring hebben de bladeren doorgaans geen rode nerven, maar op landgoederen tref je nogal eens deze vorm (variëteit sanguinieus) aan.
Tijdens de wandeling hoorden we vrijwel constant de zang van Zanglijster, Merel, Roodborst en Zwartkop. Ook een Grote Bonte Specht liet een paar roffels horen. Niet iedereen had het geluk ook de roep van de Havik en de zang van het Vuurgoudhaantje op te pikken.
Natuurlijk kwam tijdens de wandeling ook de geschiedenis van Offem ter sprake, waarbij met name de rol van onze vereniging bij het behoud van dit landgoed werd toegelicht. Gewezen werd ook op de andere landgoederen in de regio die dankzij de inzet (en het kapitaal) van de grondbezitters niet zijn afgegraven ten behoeve van zandwinning en bollencultuur zoals Leeuwenhorst en Keukenhof.
Bij het verlaten van Offem, zagen velen van ons de eerste Gierzwaluwen van dit jaar.
Groet, Jelle
foto’s: George Hageman en Jelle van Dijk