Excursie J. P. Thijssepark
Van: Frank-Peter Scheenstra
donderdag 26 sept. 2019
Met 15 mensen (voor een plantenexcursie een respectabel aantal) vertrokken we afgelopen zondagochtend naar het Jac. P. Thijssepark in Amstelveen. Dit is een rijksmonument op het gebied van Heemplanten en wordt beheerd door 4 a 5 fulltime betaalde krachten van de gemeente. Het park is 5 hectare groot maar het lijkt wel of je er in kan verdwalen doordat het op een bijzondere manier is aangelegd. Als een compositie zijn de planten in de open ruimtes gerangschikt. Hieromheen zijn de struiken en bomen geplant, zodat het lijkt alsof je steeds in een andere ‘kamer’ terecht komt.
De hoeveelheid verschillende inheemse planten is overweldigend. Uiteindelijk ging het de deelnemers een beetje duizelen hoeveel soorten er wel niet zijn.
Er werden er een aantal opgenoemd en wat bij verteld. Als eerste vielen de Hangende zegges op langs de sloot bij de ingang Prins Bernhardlaan. Verderop staat de Gagel wat de hele dag heerlijk ruikt als je het tussen je vingers wrijft. Tegenwoordig wordt het weer aan bepaalde biersoorten toegevoegd. Wat heel erg opviel was de Beenbreek met de prachtige oranje gloed van de zaden.
De Grote kaardenbollen blijven er de hele winter nog decoratief uitzien. Op het Bosbespad waren de verschillende Hertshooien en Bremmen ook mooi te zien. En verderop op het klokjespad: Bont kroonkruid, Beemdkroon, Grasklokje en Klokjesgentiaan in bloei. Over de vruchten van de Mispel en de Sleedoorn moet eerst de vorst zijn heengegaan om ze te kunnen eten. De Maretak of Vogellijm is een parasiet op bomen die de vogels verspreiden door hun snavels met de kleverige bessen op een andere boom af te vegen. Verder waren er vruchten van de Zuurbes, Rode bosbes en de giftige Wolfskers en het Lelietje-van-dalen.
Bijzonder aan bloemen waren Lange ereprijs, Trosglidkruid en Wilde Bertram. Trots zijn ze in Amstelveen op het in bloei zijnde en in Nederland zeer zeldzame Zaagblad, wat een beetje op Knoopkruid lijkt. Discussie was er over de Echte guldenroede, maar later werd toegegeven dat deze er toch anders uitziet als de Solidago (Canadese guldenroede) in onze tuinen. IJzerhard kennen we ook anders als gecultiveerd Verbena in onze tuinen. De zaadslingers van de Haagbeuk gaven al een herfsttint en laten zien dat deze boom geen familie van de Beuk is.
Opmerkelijk waren de tweede bloei van de Dotterbloem, Kleine Maagdenpalm en Bosanemoon. De zomer deed ook zijn best op zijn laatste dag, dus de diverse kleuren kwamen nog prachtig uit en resulteerde in een heerlijke wandeling. De meeste deelnemers wilden nog wel een keer in een ander jaargetijde terugkomen in dit mooie Park.
Frank-Peter
De foto´s zijn van Sam van der Meij en Nico Plaatzer.