Diepholz, Hüde, Duitsland voor de Kraanvogels

Diepholz, Hüde, Duitsland voor de Kraanvogels

Van: Jos Zonneveld (joszonneveld@xs4all.nl)
Verzonden: maandag 9 november 2015 

Hallo allemaal,

Van 5 november tot en met 8 november zijn Gab en mijn persoontje in de omgeving van Hüde, Diepholz geweest.
In 2009 zijn we daar met de club al eens geweest, en ik wilde graag nog eens terug om de vele Kraanvogels, die daar een tussenstop maken op hun weg naar het zuiden, weer eens te bekijken.
Donderdagochtend vroeg om 6 uur vertrokken, en om half 10 op bestemming, dus een vlotte reis.
Mooi weer, dus na even een bakkie te hebben gedaan buiten bij het appartement, zulk mooi weer was het, gelijk op zoek naar de Kranen.
Eerst de Rhedener Geestmoor opgezocht, waar de uitkijktoren is, overdag zijn de Kranen gevlogen, hebben zich verspreid over de vele akkers in de omgeving.
Maar wel heel leuk waren de Kepen die zich tegoed deden aan de bessen.
Daarna de akkers opgezocht waar de Kraanvogels vertoefden, die waren snel gevonden, en de eerste foto’s kunnen maken.
Verder ook Blauwe Kiekendief, Grote Zilverreiger, mooie bijna witte Buizerd, en veel heel veel ganzen, Grauwe, Kolganzen, en naar onze mening ook Taiga/Toendra Rietganzen.
Daar waren we het niet helemaal zeker van, dus wie het weet mag het zeggen, ze staan op de foto.
Maar alles ontzettend schichtig, een auto dicht in de buurt, hup alles de lucht in.
Tegen de avond weer terug naar de uitkijktoren voor de terugkomst van de kranen naar de Rhedener Geestmoor. Nu was het al bewolkt, dus het waren eigenlijk alleen maar zwarte vlekken tegen een bewolkte hemel, ook de hoeveelheid die terug kwam viel tegen.
Volgens een Duitse meneer waren er al heel veel naar het zuiden getrokken, hij had al grote groepen over Osnabruck zien komen.
OK, we zouden wel zien.
De nacht naar vrijdag wat regen gehad en vrijdag was het dan ook bewolkt. Die dag dan ook maar de akkers bezocht in de hoop wat meer Kranen tegen te komen, en dat lukte aardig.
Hier en daar wat groepjes, en op andere velden weer wat meer, maar het was wel zoeken.
Fotoweer was het nou niet echt, dan maak je ze wel maar is het dan net niet, wat kleur en licht betreft. Dat heb je soms, soms zit het mee en soms zit het tegen, maar het plezier was er niet minder om, we genoten met volle teugen.
Ook de wegen rondom de Rhedener Geestmoor bekeken, of we een Klapekster konden vinden, eentje kunnen spotten, ook Geelgors, Goudvink, Goudhaan, Glanskop en al aardige groepen met Kramsvogel en Koperwiek. Als een duvel uit een doosje kwam er nog een Smelleken voorbij, paniek in de tent !
Zaterdagochtend er weer vroeg uit, en terwijl Gab buiten even een sigaretje deed met een bakkie, landde er een Bosuil in de boom bij het appartement, ontzettend leuk, vloog wat in de rond, kwam weer terug en verdween weer in de nacht/ochtend, echt gaaf!!
Zaterdag de Neustadter Moor opgezocht, maar dat viel tegen, weinig vogels te zien, ook een beetje donker miezerig weer.
Zondag zou het mooi weer worden, was er voorspeld, dus we zorgen dat we vroeg bij de Rhedener Geestmoor zouden zijn, om de Kranen te zien vertrekken. Ik kan je vertellen er waren er nog genoeg.
Vele groepen zowel links als rechts vertrokken vanuit de moerassen van het gebied, prachtig gezicht en geluid.
Nu vertelde een Hollander dat er in de Oppenweher Moor ook een plateau voor vogelobservatie was. Die hadden we nog niet gezien. Hij was er die dag met een gids geweest en had daar 2 Zeearenden gezien.
We hebben na enig zoeken de plaats gevonden, en dat was een prachtplaats, geen Zeearend , maar wel Kranen die vlak over de hut trokken, mat mooi het licht achter ons, dus perfect om plaatjes te schieten.
Rond half twee weer richting Noordwijk vertrokken, waar we rond zes uur weer waren, een leuke ervaring rijker, met vele plaatjes, een geweldig korte vakantie!!

Gr Jos
&bsp;
Voor een impressie zie mijn site:
http://www.pbase.com/joszon/duitsland_diepholzhde_germany&page=all