De Katwijkse IJstijd

Van: Gijs van der Bent
13 dec. 2021

In het Natuurcentrum Katwijk is momenteel de expositie De Katwijkse IJstijd te zien. Eind vorige maand is de expositie door twee schoolklassen officieel geopend.

Wie nu op de Boulevard voor het Natuurcentrum Katwijk staat kijkt uit over een zee die zich uitstrekt tot het Verenigd Koninkrijk. Nog maar zo ‘kort’ als 10.000 jaar geleden zou men hier nog uitkijken over een door rivieren doorsneden toendravlakte.

De IJstijd was al op z’n retour en de zeespiegel steeg weer, maar de vlakte werd nog bewoond door een enorme variëteit aan dieren; herten, runderen en paarden, maar ook inmiddels uitgestorven mammoeten, wolharige neushoorns, hyena’s en grottenleeuwen.

Aan de hand van vooral gevonden en opgeviste botten wordt een beeld gegeven van die bijzondere dierenwereld. Alle botten en andere overblijfselen van deze fauna zijn in Katwijk en omgeving gevonden, met als spectaculairste vondst de ‘Mammoet van het Valkenburgse Meer’, die duizenden jaren geleden rondliep en aan z’n einde is gekomen op de plek waar nu het Valkenburgse Meer is.

Het Natuurcentrum Katwijk is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bot 2 mammoet