Bericht Natuurcentrum Katwijk

Bericht Natuurcentrum Katwijk

Vleermuizen en nachtvlinders

Nachtbrakers in het Panbos

KATWIJK – Vrijdag 25 augustus doet het Natuurcentrum Katwijk mee aan de landelijke Nacht van de Vleermuis en de Nacht van de Nachtvlinders. Ga mee met een vleermuisexpert en kom kijken naar hoe nachtvlinders gelokt, gevangen, gedetermineerd en weer losgelaten worden.

Komend weekend worden op tal van plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd in het kader van de Nacht van de Vleermuis en de Nacht van de Nachtvlinders. Ook in Katwijk. In het Panbos zal gezocht worden naar vleermuizen. Hierbij wordt een speciaal apparaat, een bat-detector, gebruikt om de voor het menselijk gehoor niet hoorbare vleermuisgeluiden te kunnen horen. Met deze bat-detector kunnen we ook bepalen wat voor soort vleermuis het is. Dat zal in het Panbos meestal de Rose Vleermuis zijn.

In en rond Katwijk kunnen we in een mooie zomer rond de twintig soorten dagvlinders vaststellen. Het aantal soorten nachtvlinders loopt echter in de honderden, en ze dragen prachtige namen als Appeltakspanner, Hermelijnvlinder en Rood Weeskind. Met behulp van een felle lamp worden de nachtvlinders verleid om op een gespannen wit laken te landen. Daar kunnen we ze dan mooi bekijken. Kenners zijn, met de nodige vakliteratuur, aanwezig om de soorten op naam te brengen. Wat niet altijd even makkelijk is.

Deelname aan de excursies is gratis en voor iedere serieus geïnteresseerde, maar voor kinderen alleen onder begeleiding. Verzamelen om 20.45 bij de ingang van Panbos, Wassenaarseweg

foto: Donker Brandnetelkapje – Casper Zuyderduyn