6 april Specialisten buigen zich in Natuurcentrum Katwijk over rare botten

6 april Specialisten buigen zich in Natuurcentrum Katwijk over rare botten

Van: Gijsbert van der Bent
zondag: 1 april 2024

Specialisten buigen zich in Natuurcentrum Katwijk over rare botten

Determineren in de Oude Redschuur

KATWIJK – Zaterdag 6 april is het ‘bottenspreekuur’ in De Oude Redschuur. Natuurcentrum Katwijk en Naturalis organiseren dan een zogeheten Determinatiedag. Heb je een raar bot of vreemde schelp gevonden? Neem het mee en laat het op naam brengen door kenners.

Die specialisten zijn uiteraard heel nieuwsgierig naar wat de Katwijkse jutters en andere speurders allemaal gevonden hebben op het strand of de omgeving daarvan. Meestal zijn dat botten, en ook regelmatig kiezen of tanden. Het valt niet zeker mee om te achterhalen van welk dier die nu zijn, en hoe oud ze zijn. In het Natuurcentrum Katwijk proberen de specialisten er een naam op te plakken, en een leeftijd.

Op het strand kun je van allerlei dieren botresten vinden, denk aan werveltjes van vissen, vogelbotten, resten van zeezoogdieren zoals zeehond en bruinvis, maar ook veel slachtafval van boerderijdieren. Ook in het opgespoten zand van het Katwijkse strand is er een kans om bijvoorbeeld een mammoetbot, stuk rendiergewei of neushoornkies te vinden. Tijdens eerdere spreekuren in het Natuurcentrum Katwijk is daarvan al veel moois voorbij gekomen.

Het Natuurcentrum Katwijk is gevestigd in de Oude Redschuur aan de Rijnmond te Katwijk aan Zee. Iedereen is daar welkom tussen 12.00 uur en 16.00, en gewoon meekijken kan ook. Ook wordt extra informatie gegeven over de verzameling botten in de vaste expositie in het Natuurcentrum Katwijk.