Zeevogels ‘Down Under’

Northern Royal Albatross (Diomedea sanfordi) flying above a swimming Salvin’s Albatross (Thalassarche salvini). Chatham (second bird above) and another Salvin’s Albatross in the back. Off the Chatham Islands, New Zealand.

Lezing Vogelclub Katwijk in de Roskam

KATWIJK – Vrijdagavond 31 januari vertelt de Katwijkse wereldreiziger Marc Guyt in De Roskam over zijn vogelreis op een expeditie-schip in de roerige wateren ten oosten van Nieuw-Zeeland. Met fantastische foto’s.
 
De wateren rond Nieuw-Zeeland liggen op roemruchtige, stormachtige

Portrait of a pair of Erect-crested Penguins (Eudyptes sclateri) on the Antipodes Islands, New Zealand. Two birds looking to the right against green background.

breedtegraden, die ook wel de ‘roaring forties’ en ‘furious fifties’ worden genoemd, en door vogelaars de Albatross Latitudes. Mede dankzij dat onstuimige weer, en door de voedselrijkdom en de aanwezigheid van veel (vaak onbewoonde), eilanden kent dit deel van de wereld de grootste variatie aan zeevogels ter wereld.
 
Rondom de ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland gelegen eilandengroepen als de Snares, Bounty, Antipodes, Auckland, Campbell, Chatham en Macquarie Islands komen meer dan 40 échte zeevogelsoorten voor. Echte zeevogels zijn vogels die buiten de broedtijd om hun hele leven op volle zee verblijven, en daaraan helemaal zijn aangepast. In deze regio gaat het bijvoorbeeld om tien soorten albatrossen (die zich zonder sterke winden niet zo makkelijk zouden kunnen verplaatsen) en meer dan twintig soorten stormvogels, pijlstormvogels, prions en stormvogeltjes.
 
Tijdens de expeditie-cruise waarmee Marc Guyt meevoer werden ook diverse eilanden aangedaan, met zodiacs. Op die eilanden zitten onder meer diverse soorten pinguïns, maar ook verschillende zangvogelsoorten, waarvan de meeste alleen op deze eilanden voorkomen (de zogenoemde endemen). Marc is een gekend vogelfotograaf (en mede-eigenaar van een fotobureau) en kan zijn lezing voor de Vogelclub Katwijk opluisteren met spectaculaire foto’s.
 
De lezing is in De Roskam in Katwijk aan den Rijn en begint vrijdagavond 31 januari om 20.00 uur. Iedereen is welkom. De entree bedraagt 2 euro.

Adult Southern Royal Albatross (Diomedea epomophora) swimming on a smooth ocean surface off Kaikoura in New Zealand.