Natuurcentrum Katwijk

Ook Natuurcentrum Katwijk terug naar normaal

Activiteiten weer opgestart

KATWIJK – Op zaterdag en zondag is het Natuurcentrum Katwijk weer open, de expositie over de ‘Katwijkse IJstijd’ is nog tot eind van het jaar te zien en er worden weer tal van activiteiten opgestart. Terug naar normaal.

Ook voor het Natuurcentrum Katwijk als organisatie en als natuurcentrum op de Boulevard van Katwijk zijn de afgelopen twee jaar lastig geweest. Met het intrekken van alle coronamaatregelen kan er gelukkig weer van alles.

Het natuurcentrum, op de hoek Boulevard/Voorstraat, is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Nog geruime tijd zal de expositie over de Katwijkse IJstijd bezocht kunnen worden, met veel informatie over de periode – 10.000-20.000 jaar geleden – dat er tussen het huidige Nederland en Engeland geen water was maar een uitgestrekte, met rivieren doorsneden koude toendra met een zeer rijk dierenleven. Hoogtepunt is wel het deel van het skelet van een mammoet die in wat nu het Valkenburgse Meer is aan zijn einde is gekomen.

De creatieve middagen gaan deze maand weer van start. Eens in de maand, op een woensdagmiddag, kunnen kinderen zich creatief uitleven met vooral natuurlijke materialen. Voor woensdagmiddag 16 maart staat een strandjutactiviteit op het programma. Daarna maken de kinderen een kunstwerk van hun vondsten. In de zomermaanden wordt de frequentie verdubbeld.

Eens in de maand is er op woensdagmiddag een laagwaterontdekkingstocht, met een gids de vloedlijn afzoeken, met een schelpenles na afloop.

Voor de komende maanden staan excursies en lezingen op het programma, en ook determinatiedagen (in samenwerking met Naturalis). Op 25-26 juni wordt opnieuw een BioBlitz georganiseerd: met behulp van deskundigen en het grote publiek in twee dagen zoveel mogelijk planten-en diersoorten zien in en rond Katwijk.

Met de (educatieve) activiteiten sluit het Natuurcentrum Katwijk veelal aan bij landelijke natuur- en duurzaamheids-evenementen, zoals Earth Hour, Nationale Vogelweek en Euro Birdwatch, Nacht van de Nacht, Nacht van de Vleermuis, Nacht van de Nachtvlinders en de Nationale Bijentelling (23-24 april). Het Natuurcentrum Katwijk heeft ook ‘leskisten’ laten samenstellen. Deze kunnen door scholen geleend worden voor lessen over de natuur.

Het wordt een druk jaar, met ook aandacht voor bijvoorbeeld de Nationale week zonder vlees (7-13 maart), Nl Doet (11-12 maart), Nationale Boomfeestdag (16 maart), Internationale Dag van het Bos, Landelijke Opschoondag (19 maart), Boskalis Beach clean up, Wereld Waterdag, Wereld Milieu Dag, Wereld Oceaan Dag, Week van het Natuurboek en de Dag van de aarde.

In ieder geval op de website www.natuurcentrumkatwijk.nl en op Facebook worden de activiteiten aangekondigd. In de meeste gevallen moet men zich voor deelname aan de activiteiten van tevoren aanmelden.