Natuurcentrum Katwijk van Boulevard naar Oude Redschuur

Natuurcentrum Katwijk van Boulevard naar Oude Redschuur
Opening Redschuur met de panelen

Van: Gijs van der Bent
Zondag: 3 dec. 2024

Natuurcentrum Katwijk van Boulevard naar Oude Redschuur

Nieuwe expositie(ruimte) geopend

KATWIJK – Het Natuurcentrum Katwijk is verhuisd. De activiteiten worden voortgezet in De Oude Redschuur, het fraaie gemeentelijk monument op de Rijnmond. De nieuw ingerichte ruimte en de expositie zijn vrijdagmiddag 1 december geopend door de Katwijkse wethouder Jacco Knape en programmadirecteur Georgette Leltz van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het Natuurcentrum Katwijk startte in 2015. De eerste jaren werden veel van de activiteiten georganiseerd in en vanuit een portakabin op het strand, alleen in de zomermaanden. De laatste vijf jaar stond deze portakabin jaarrond op de in het oog springende locatie op de hoek Boulevard/Voorstraat. Maar liefst 10.000 bezoekers zijn hier het afgelopen jaar geturfd.

Van meet af aan was duidelijk dat deze locatie niet blijvend kon zijn. Op de plek van het Natuurcentrum Katwijk zal een appartementencomplex verschijnen. Half september werden de deuren van de inmiddels vertrouwde portakabin voor het laatst geopend voor bezoekers. Het bestuur en de vrijwilligers van het Natuurcentrum zijn daarna begonnen met het verhuizen van het meubilair, de materialen en de tijdelijke en permanente tentoonstellingstukken van de Boulevard naar de Oude Redschuur op de Rijnmond. Dit was voorheen het boothuis van KNRM-station Katwijk, totdat een nieuw boothuis werd betrokken aan het grote parkeerterrein in de Coepelduynen.

Dit nieuwe onderkomen van het Natuurcentrum Katwijk biedt heel veel mogelijkheden en ruimte, waarbij uiteraard met respect moet worden omgegaan met het monumentale karakter van het pand. De nieuwe tentoonstelling die vrijdag is geopend legt de nadruk op de duinen in het algemeen (onder meer met een spel over het Nationaal Park Hollandse Duinen) en de naastgelegen Coepelduynen in het bijzonder. Een aantal panelen in zogenoemde lichtboxen geeft in vogelvlucht een introductie op dit kleine maar zeer bijzonder duingebied.

Ook is er weer aandacht voor de laatste IJstijd, die zijn sporen heeft nagelaten op onder meer de bodem van onze Noordzee. De expositie hierover het afgelopen anderhalf jaar in de portakabin op de Boulevard was een groot succes.

Voor het publiek is het Natuurcentrum Katwijk alleen op de zaterdagen geopend, van 12.00 uur tot 16.00 uur.

De inrichting van de nieuwe ruimte was ook een uitdaging omdat er al een gebruiker is van het pand: Coast Busters, een stichting die initiatieven ontwikkelt en ondersteunt ter bestrijding van de plasticvervuiling. Denk daarbij aan de Limes Bubble Barrier en Jutters Katwijk. Beide organisaties kunnen elkaar op hun aandachtsgebieden als duurzaamheid en natuurinformatie prima aanvullen.

Oude Redschuur