Euro Birdwatch 2021 Katwijk

Van: Gijsbert van der Bent
donderdag 30 okt. 2021

In het kader van Euro Birdwatch 2021

Extra aandacht voor de vogeltrek

KATWIJK – Zaterdag 2 oktober is het weer zover: de Euro Birdwatch. Duizenden vogelaars in heel Europa tellen op deze dag de trekvogels over de telposten. Het Natuurcentrum Katwijk sluit daarbij aan en organiseert in de ochtenduren een excursie. Ook in het Natuurcentrum zelf is er veel aandacht voor de trekvogels.

Voor wie meer wil leren over het fenomeen vogeltrek en deze ook zelf wil meemaken is er zaterdag 2 oktober een excursie onder deskundige leiding door de Coepelduynen. De start is om 08.00 uur, bij de fietsenstalling naast de manege aan de grote parkeerplaats. Dit is naast de oprit naar de Katwijkse trektelpost De Puinhoop, een van de bekendste vogeltrektelposten van Nederland.

In het Natuurcentrum Katwijk zelf (hoek Voorstraat-Boulevard) is veel informatie te vinden over de vogeltrek en vliegen enkele soorten nog figuurlijk door de ruimte. Het Natuurcentrum is open op zaterdag en zondag van 12.00 -17.00 uur.

Voor zaterdag wordt een zuidwesten wind verwacht. Dat is dus tegenwind voor de nu naar het zuiden trekkende vogels, en dan vliegen ze vaak lager. Wordt de wind te hard en regent het, dan is er meestal bar weinig trek, al kunnen met name Spreeuwen ook met slecht weer onverstoorbaar doorvliegen. Bij minder goed weer loont het vaak de moeite om ‘bosjes te kloppen’, vogelaarsjargon voor goed zoeken in de bosjes naar ingevallen trekvogels.

Vorig jaar deden in Nederland zo’n 2.000 vogelaars op 170 telposten mee aan de Euro Birdwatch, waaronder de Katwijkse telposten. Er werden zo’n 730.000 vogels geteld, verdeeld over 204 soorten. De top tien van overtrekkende vogels: Spreeuw, Vink, Graspieper, Kievit, Aalscholver, Kokmeeuw, Boerenzwaluw, Grauwe Gans, Zanglijster en Veldleeuwerik. In heel Europa werden bijna 6 miljoen vogels geteld, en Finland was met 2,5 miljoen vogels de topper.