IJshaar

Van: Jelle van Dijk
maandag 21 januari 2019

Op zaterdag 19 januari wandelden we in het Leuvenumse Bos (gemeente Ermelo). In het beukenbos langs de Poolse Allee lagen veel rottende boomstammen als gevolg van een zware storm van enige jaren geleden. Op sommige stammen zagen we merkwaardige witte krullen. Na wat zoeken op het internet bleek het om zogenaamd ijshaar te gaan, ook wel de “baard van Koning Winter” genoemd.

Dit merkwaardige verschijnsel is alleen mogelijk bij een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een temperatuur net onder nul. De schimmel in het dode hout perst water door de poriën van het hout naar buiten. Door de hoge luchtvochtigheid verdampt dit water niet meteen, waardoor het kan bevriezen. Hierdoor kunnen centimeters lange ‘ijsharen’ worden gevormd. Wordt het nog kouder, dan staakt de schimmel de genoemde activiteit. Ook kan reeds gevormd ijshaar door strenge vorst snel verdwijnen. Mij is niet bekend of dit spectaculaire verschijnsel ook wel eens in de beukenbossen langs de binnenduinrand is waargenomen.

Jelle

Geplaatst in Nieuws

Zanglijster zingt weer.

Van: Wil heemskerk
vrijdag 18 januari 2019

Al een week lang zingt deze Zanglijster er weer lustig op los.
Hij zit in een hoge boom in onze straat in Noordwijkerhout.
Vandaag 18 januari ook weer, maar nu met de volle maan op de achtergrond.
Prachtig om hem deze winter weer te horen zingen met zijn luide karakteristieke zang.
Groeten,
Wil

 

Geplaatst in Nieuws

De Nationale Tuinvogeltelling

van: Piet Broekhof
9 januari 2019

De Nationale Tuinvogeltelling 25, 26 en 27 januari 2019
Eind van deze maand is het weer de Nationale Tuinvogeltelling.
Een bezigheid waar ik altijd naar uit kijk en enthousiast aan mee doe!
Door het voeren hebben wij al leuke soorten in de tuin de afgelopen tijd.
Denk niet dat het bij jullie niet lukt, want ik woon in een wijk met weinig groen en tussen hoge huizen.
Ik heb er wat kunnen fotograferen en doe wat foto’s bij dit berichtje.

Piet

Geplaatst in Nieuws

nieuwjaarsreceptie

Van: George Hageman
7 januari 2018

Nieuwjaarsreceptie

De traditionele nieuwjaarsreceptie van onze vereniging werd weer goed bezocht. Onder het genot van een glaasje werden nieuwjaarswensen uitgewisseld en geanimeerde gesprekken gevoerd.

Vanwege de vacante functie van voorzitter zorgde secretaris George Hageman voor een korte toespraak. In een terugblik op 2018 stond hij eerst stil bij het verlies van drie gewaardeerde leden, Jopie Erkelens, Wim Dieleman en Cilia van Geldre. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter heeft succes gehad. Gab de Croock heeft zich kandidaat gesteld en zal in de jaarvergadering van maart voorgedragen worden. Het verschijnen van de nieuwe Flora van de Duin- en Bollenstreek was een van de hoogtepunten van 2018. Door noeste arbeid is een kleine commissie erin geslaagd om de oude Strandlopers bijna compleet te digitaliseren voor de website en ook beschikbaar te stellen via www.natuurtijdschriften.nl Zo kan men gericht zoeken naar gepubliceerde artikelen.

Enkele plannen voor 2019: een nieuwe zeetrekhut (project ingediend bij het Eneco Luchterduinen-fonds), de realisatie van het strandreservaat Noordvoort (verwachte oplevering maart 2019), het uitbrengen van een Jeugdnatuurwijzer voor de schooljeugd (dankzij een donatie van Vereniging de Oude Dorpskern). In 2019 gaan zowel de Gierzwaluwen als de Huiszwaluwen online. De Gierzwaluwen in de Douzastraat zullen live gevolgd kunnen worden via de website www.strandloper.nl , terwijl de Huiszwaluwen landelijk de lucht in gaan via de webcams van “Beleef de Lente” van Vogelbescherming Nederland. Genoeg om over te praten, waardoor het nog lang gezellig bleef….

 foto’s: Mariska de Graaff

Geplaatst in Nieuws

20 jan. IVN Schemer – donkerwandeling

Schemer – donkerwandeling door de duinen en langs het strand op zondag 20 januari 2019
vanaf 16.15 uur tot 18.30 uur.

Midden in de winter , het kan nog zeer koud zijn: een stevige wandeling door Berkheide, het Laarzenpad, langs het strand en door de Ganzenhoek, de eerste schemerwandeling van de Werkgroep Actieve Natuur Tochten dit jaar. We hopen op een echt winterse dag met weinig wolken zodat we maximaal van de sterren kunnen genieten. Vandaag gaat de maan onder om 16:17 en zullen we niet veel zien van de volle maan.
Niet te veel praten tijdens de wandeling, maar beleven. Ervaar het vallen van de duisternis, de kleuren van de avondlucht, de verandering van de luchtvochtigheid, de temperatuur, het wegsterven van de duingeluiden, het naderen van de branding. Misschien kruist een ree of vos in de schemering ons pad. Speuren naar hun sporen in het zand of misschien wel sneeuw. Kansen om uilen te horen roepen. Laat je verrassen door vanaf het hoge duin de lichten op zee bij nacht te zien en in het donker langs de vloedlijn te lopen. Onderweg vertellen we een natuurverhaal.

Een goede conditie is aan te raden; het is een stevige wandeling, op en neer over soms rulle zandpaden. Mede gelet op het vroege tijdstip is deze avond ook uitermate geschikt voor jongeren en kinderen die niet opzien tegen een flinke wandeling. En na de wandeling is er alle tijd om samen na te genieten.

Wanneer: zondag 20 januari 2019 van 16.15 uur tot 18.30 uur
Verzamelen: parkeerplaats tegenover hotel Duinoord in Wassenaar (halverwege Wassenaarse Slag)
Meenemen: warme kleding (denk ook aan de oren!), drinken en stevige schoenen
Opgeven/info: email: want.ivnleiden@gmail.com of 06-37005024
Kosten: geen
Organisatie: IVN Leidse regio, Werkgroep Actieve Natuur Tochten

Geplaatst in Nieuws

Geringde Flamingo’s Delta Excursie

van: Annelies Marijnis
31 dec. 2018

Op de eerste stop van de Delta excursie, 29 december, hebben wij een grote groep Flamingo’s gezien bij Battenoord. Ik heb getracht om wat foto’s te maken van de geringde vogels. Ondanks de kwaliteit van de foto’s, genomen met een telefoon door de telescoop, heeft de ringer toch 4 vogels kunnen identificeren. Drie van de Flamingo’s zijn op 6 juli 2018 als jong geringd op het Zwillbrocker Venn in Duitsland en nu voor de eerste maal in Nederland afgelezen nadat ze alle drie 1 x na het ringen op het Zwillbrocker Venn zijn afgelezen.
Nummer 4 is al wat ouder. Op 26 juli 2006 is deze als niet vliegvlug jong geringd op de zelfde plek als de andere 3. Op de ringplek is deze vogel in de loop der jaren vaak afgelezen maar ook een paar keer in Nederland waaronder in 2007 op de Hellegatsplaten en het Volkerak, in april en mei 2011 op het Haaksbergerveen en het Veluwe meer en in augustus 2011 op Wad Ternaard, Friesland. Tussen juli 2012 en maart 2017 is de ring nergens afgelezen. Deze vogel is nog 2 keer in 2017 gezien op de ringplek en nu is de vogel voor het eerst na juli 2017 gezien in Battenoord.

Annelies

 

Geplaatst in Nieuws

Delta Excursie foto’s Wil en Mariska

Nog wat foto’s van de Delta Excursie van Wil Heemskerk en Mariska de Graaff

 

Geplaatst in Nieuws

Excursie Deltagebied

Van: Jelle van Dijk
zaterdag 29 december 2018

De excursie op zaterdag 29 december 2018 telde maar liefst 31 deelnemers. De eerste bestemming was het haventje van Battenoord, een gehucht dichtbij Nieuwe-Tonge op Overflakkee. Op het slik bij het haventje zagen we Rotganzen, Bergeenden, Goudplevieren, Wulpen en Bonte Strandlopers. De flamingo’s waardoor dit oord landelijke bekendheid heeft gekregen, waren slechts in de verte als roze stippen zichtbaar. Gelukkig voerde een weg naar het punt waar de flamingo’s betrekkelijk dichtbij de dijk zaten. We konden drie soorten onderscheiden: 18 Grote Flamingo’s, 32 Chileense Flamingo’s en vijf hybriden waarbij een hybride Grote Flamingo x Caribische Flamingo. Wel zeker is dat het bij de Chileense en de Rode om ontsnapte vogels gaat. Voor de Grote Flamingo’s hoeft dat niet te gelden. Een deel kan afkomstig zijn van de grote kolonies in Italië, Frankrijk en Spanje. Wel zeker is dat een deel van deze groep broedt in het Zwillbrocker Venn, net over de grens bij Winterswijk. Sinds begin jaren tachtig broeden hier Grote en Chileense Flamingo’s. Bij deze groep hebben zich in de loop der jaren andere flamingo’s aangesloten, waarbij ook ongeringde Grote Flamingo’s van elders.

Na dit exotische uitstapje hielden we ons verder met de inheemse avifauna bezig, al wijzen de waargenomen Nijlganzen en Zwarte Zwanen er op dat de grenzen wat dat betreft niet scherp te trekken zijn. De volgende stop was aan het begin van de Grevelingendam. Hier waren Brilduikers, Middelste Zaagbekken, Krakeenden, Futen en Geoorde Futen te zien. Na een kort bezoek aan Restaurant de Grevelingen reden we via Bruinisse en Sirjaansland naar het Dijkwater. Over een drietal zwanen bleven de meningen verdeeld. Waren het nu Wilde Zwanen of toch Kleine Zwanen? Andere soorten zoals Kleine Zilverreiger, Watersnip, Wintertaling en Dodaars zorgden voor meer eenstemmigheid. Door enkelen werden zelfs enkele Bokjes gespot.

Ronduit teleurstellend was de vogelstand in de polders tussen Zonnemaire en de haven van Bommenede. Wekenlang waren van deze plaats flinke groepen Toendrarietganzen, Wilde Zwanen en Kleine Zwanen gemeld. Wij zagen echter alleen volstrekt vogelloze akkers en geel gespoten velden. Ook de stop bij de haven van Bommenede leverde niet veel op. Maar goed dat we onderweg naar Sirjaansland gestopt waren voor een grote groep Toendrarietganzen, want hier zaten ze niet meer.

Een stuk vogelrijker waren de nieuwe natuurgebieden van het Plan Prunje. Zwermen Kieviten, Goudplevieren, Wintertalingen en Smienten vertoonden zich hier. Daarbij ook groepjes Slobeenden, Pijlstaarten en enkele Kleine Zilverreigers.

Voorbij de Heerenkeet reden we verder over de winderige Inlaagweg. Hoogtepunten waren hier een flinke groep Kluten (140 geteld op de foto!), een Zwarte Ruiter, een Kuifduiker en 17 Lepelaars.

De excursie werd besloten bij het noordelijke haventje op de Brouwersdam. Wellicht door de harde wind en de vele kite-surfers was hier weinig te zien. Aan de voet van de dam liepen Scholeksters en Steenlopers. In het woelige water zwommen op enige afstand Middelste Zaagbekken en Brilduikers. Rond kwart over vijf waren we terug in Noordwijk.

Jelle

  foto’s: George Hageman, Gab de Croock en Jelle van Dijk

Geplaatst in Nieuws

Dreigende regenwolken boven de A.W.Duinen

November en december waren wat saaie maanden in het duin. Weinig Kramsvogels, geen Waterspreeuw en nog geen Wilde Zwanen gezien. Gelukkig wel weer een Klapekster in het open duingebied.
De vele regenwolken gaven het duin een dreigende sfeer, maar brachten ook de hoog nodige regenbuien. De afgelopen droge herfst waren er daarom weinig paddenstoelen te vinden.
Maar in december waren op sommige plaatsen, veel groepjes van kleine paddenstoeltjes te zien in de Van Limburg Stirumvallei. Mooi om te zien met de witte rijp er bovenop, van de eerste nachtvorst.
Hopelijk brengt de komende winter nog veel vorst en sneeuw, zodat ik mijn foto’s sessies weer met veel plezier kan vervolgen.

Prettige kerstdagen en een vogelrijk 2019.
Groeten Wil Heemskerk      

     

Geplaatst in Nieuws

Nel in de prijzen

Geplaatst in Nieuws