Zandsuppletie in Katwijk

Van Annelies Marijnis
zaterdag 25 mei 2019

Sinds afgelopen maandag wordt het strand van Katwijk weer opgehoogd. Er zijn twee schepen ingezet om de bagger op te zuigen en op het strand te deponeren. Inmiddels komen er met de dag meer meeuwen bij. Een voorzichtige schatting van vandaag was minimaal 3000 maar iemand zei dat het er veel meer waren. Grotendeels Zilvermeeuwen maar elke dag komen er meer Kleine Mantelmeeuwen bij. Ook zijn er al Duitse en Poolse Pontische Meeuwen gezien want deze twee waren herkenbaar aan een ring. Maar er zitten ook ongeringde Pontische Meeuwen bij. Het is de moeite waard om te zien.

Annelies

Geplaatst in Nieuws

Laatste nieuws !!

Van: George Hageman
dinsdag 21 mei 2019

Onze vereniging heeft gisteravond een cheque van 5000 Euro ontvangen uit het Eneco Luchterduinenfonds.
Bestuurslid Annelies Marijnis kreeg de cheque feestelijk uitgereikt door leden van de directie van Eneco en vertelde in haar dankwoord dat de vereniging hier heel blij mee is.
Nu kan begonnen worden met de bouw van een nieuwe zeetrekhut.

Groet, George

Geplaatst in Nieuws

Mooie verrassingen in de A.W.Duinen

Van: Wil Heemskerk
dinsdag 21 mei 2019

Het duin blijft boeiend door zijn vele variaties van planten en vogels.
Vooral in het voorjaar gebeurt er weer van alles. Zoals de bomen die weer hun nieuwe jonge blaadjes tonen. Soms aan vreemde takken met bijna abstracte vormen, die dan weer mooi uitkomen tegen de kale strakke lucht.
De grote Bonte Spechten vlogen af en aan naar hun boomnest met de voortdurend piepende jongen. Ze zagen er dan ook al aardig verfomfaaid uit, door het telkens weer in en uitvliegen van hun nest.
Geweldig was het zien van het paartje Morinelpleviers, een zeldzame ontmoeting, ik heb ze in het duin nog nooit gezien en  hopelijk zijn het blijvers, wie weet?

Groeten, Wil

Geplaatst in Nieuws

Morinelplevier

Van: Jos Zonneveld
zaterdag 18 mei 2019
Als er zo’n mooi beestje zo dicht bij huis zit, dan gaat je bloed toch borrelen, en ook maar even naar het Langeveld gegaan.
Geweldig, wat een plaatje, dat vogeltje, nooit eerder gezien en dan in zomerkleed!
Ik heb ervan genoten.
Dit zijn er maar enkele van de velen.
 
Groet Jos

Geplaatst in Nieuws

Mooie ochtend!

Van: René van Rossum
donderdag 16 mei 2019
Ben je net thuis van telpost Berkheide Katwijk, met als hoogtepunt een Bijeneter naar NO, gaat de Bird Alerts Zuid-Kennemerland af: Morinellen leuk tp.
Nou heb ik die al heel vaak op de foto gezet, maar ze zitten op slechts 12 km van ons huis en dan gaat het toch kriebelen ! Hup in de auto en naar de Langevelderslag, Noordwijk gereden. Daar in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij het Van Limburg Stirumvallei-zuid vond ik ze direct terug. Knallen maar …

Groet,
René

Geplaatst in Nieuws

Blauwe Kiekendief

Van: George Hageman
woensdag: 16 mei 2019

Vorige week een paar dagen op Terschelling geweest. Is altijd weer genieten.
Als je het geluk hebt om een Blauwe Kiekendief te zien, dan gaat het vogelaarshart sneller kloppen.
Hier zijn een paar foto’s.
Groet,  George

Geplaatst in Nieuws

opening Noordvoort in de media

Aan de opening van het strandreservaat Noordvoort is in de media veel aandacht besteed.

Hieronder een artikel uit het Haarlems Dagblad, andere persberichten,een filmpje van Sam en een YouTube filmpje van TVwest

20190501 Persbericht Strandreservaat Noordvoort geopend

Noordvoort_ fluisterstil stukje strand tussen Zandvoort en Noordwijk

 

 

Geplaatst in Nieuws

opening van strandreservaat Noordvoort

Van: Sam van der Meij
woensdag 8 mei 2019

Vandaag, woensdag 8 mei 2019, vond de officiële opening van strandreservaat Noordvoort plaats. Geïnitieerd door onze vereniging  hebben “twee handen vol” instanties samengewerkt om er wat moois van te  maken, wat ook aan alle eisen van gemeenten en provincie voldoet. Grote voortrekker is Leo Schaap, en hij werd hier tijdens de opening uitbundig om geprezen, vooral om zijn vasthoudendheid. In eerste instantie was besloten om de openingshandeling in Nederzandt,  waar de ontvangst was, te laten plaatsvinden wegens het slechte weer.
Maar de meeste genodigden wilden het toch liever op locatie doen. Het  weer viel achteraf toch wel mee en de sfeer werd er alleen maar beter door.
De opening werd verricht door de Noordwijkse wethouder Sjaak van den  Berg en zijn Zandvoortse collega Ellen Verheij-de Haas. Leo hield een heldere toespraak over ontstaan en ontwikkeling van het reservaat. Aan  het slot van zijn betoog ging hij de wethouders interviewen wat zij er eigenlijk van vonden. De wethouders waren unaniem in hun waardering voor  het initiatief, de samenwerking met en tussen allerlei instanties en het  feit dat de beide strandgemeenten naast de drukke strandrecreatie nu een  plek kunnen bieden aan rustzoekers. En ze zien het belang voor de natuur  in hun “eigen” reservaat! Noordwijk en Zandvoort hebben eigenlijk verder niets wat hen bindt (zijn alleen concurrenten van elkaar) maar dit project heeft een uniek soort samenwerking tot stand gebracht.

U zult er vast nog meer van zien en horen.

Sam

Geplaatst in Nieuws

zat. 18 mei 2019 Lentewandeling IVN

Lentewandeling van schemer naar duisternis met volle maan op zaterdag 18 mei 2019  van 21.00 – 23.00 uur: op zoek naar onder andere nachtegalen, rugstreeppadden, boomkikkers en andere duinbewoners .

Een avondlentewandeling met volle maan door de duinen en langs het strand
Meenemen: goede conditie, passende kleding, drinken en stevige schoenen.
Een stevige wandeling door het rulle zand van de Ganzenhoek en Berkheide, het Laarzenpad en langs het strand. Bedenk wel dat het, ook na een warme dag, sterk kan afkoelen en dus koud kan worden.

We vertrekken met de zon en komen terug met de maan. Donker wordt het pas echt als we het bos inlopen. We hopen op helder weer zodat we kunnen genieten van de  zonsondergang en vervolgens de maan en de sterren. Ervaar het kleuren van de avondlucht en het invallen van de duisternis, de verandering van de luchtvochtigheid en de temperatuur, het wegsterven van de duingeluiden, het naderen van de branding. Laat je verrassen door vanaf  het hoge duin de zee bij nacht te zien en in het donker langs de vloedlijn te lopen.

Weinig praten, veel beleven. De nachtegaal zingt volop in het duin. Staand of zittend in het zand worden we getrakteerd  op een speciaal concert van vele nachtegalen. Ook de rugstreeppadden geven hun uniek concert in de duisternis vanuit de duinmeertjes. Horen we daar boomkikkers?

Opgeven is niet nodig maar vinden we wel handig.
Plaats: Wassenaar. Verzamelen op de parkeerplaats tegenover hotel Duinoord, halverwege de Wassenaarse Slag, postcode 2242 PJ

Georganiseerd door: IVN regio Leiden, Werkgroep Actieve NatuurTochten.
Meer informatie / opgeven bij Sonja Meijer 06-37005024: want.ivnleiden@gmail.com 

nachtegaal (foto, Herman Berkhoudt)

Geplaatst in Nieuws

Crezéepolder

Van: Gab de Croock
maandag 6 mei 2019

Afgelopen zondag zijn wij naar de Crezéepolder bij Hendrik-Ido-Ambacht geweest.
Een mooi nieuw natuurgebied van het Zuid-Hollands-Landschap waar eb en vloed weer vrij spel hebben.
Grote aantallen Kemphanen, Kluten en Tureluurs waren er aanwezig.
Een bijzonder soort was de Temmincks strandloper.
Een gebied zeker de moeite waard om eens heen te gaan.
Op 28 augustus 2019 zal vanuit de vereniging een excursie worden georganiseerd naar dit gebied.
Dit zal in de eerstkomende Strandloper vermeld worden.

Gab en Jos.

Geplaatst in Nieuws