Grauwe Pijlstormvogels

Grauwe Pijlstormvogels

Van: Jelle van Dijk
28-09-2016

Vandaag stond er eindelijk een stevige aanlandige wind na een lange periode van rustig weer met aflandige wind. Aanvankelijk leverde dat nog weinig trek van echte zeevogels op. De ochtendtelling van ruim een uur bracht slechts één Grauwe Pijstormvogel in de boeken. Vanmiddag wakkerde wind aan tot WZW6 en dit deed Rien Sluijs besluiten om vanaf 14.30u vanuit de zeetrekhut de zee af te speuren. Een uurtje later voegde Hans van Stijn zich bij hem die ook vermoedde dat het wel eens leuk kon worden. Die gedachte drong zich omstreeks 16.00u ook bij mij op. Onze gang naar de zeetrekpost was niet vergeefs!

De opvallendste vogel van vanmiddag was de Grauwe Pijlstormvogel. Tijdens de telling van 14.30-18.15u zagen we maar liefst 54 ex. Dat is het op één na het beste resultaat ooit. Alleen op 1 oktober 2008 werden er nog wat meer gezien: 61 ex. in 6 uur waarnemen.

De Grauwe Pijlstormvogel is een spectaculaire trekvogel. Na de broedtijd bij het puntje van Zuid-Amerika trekken de vogels naar de visrijke wateren bij Newfoundland en IJsland. Vanaf eind juli trekken ze terug naar de broedplaatsen bij Antarctica. Een deel van deze trekkers kiest dan de route door de Noordzee. Alleen bij een stevige aanlandige wind krijgen we ze bij Noordwijk te zien. Zie voor de totale telling met alle soorten op www.trektellen.nl.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door René van Rossum op 13 november 2015 vanaf telpost Savoy in Katwijk.