Euro Birdwatch 2015

Het einde van de Koningin Astridboulevard vormt een uitstekend punt om naar de vogeltrek te kijken. Je kunt daar de vogels volgen die over zee vliegen en je ziet alle vogels die vanaf Huis ter Duin over de zeereep op je aanvliegen. Dat er na drie uur intensief waarnemen toch maar 1211 vogels waren geteld, had alles te maken met de ongunstige weersomstandigheden. De meeste vogels zie je namelijk als het niet zulk mooi en rustig weer is als op deze zaterdag. Bij een stevige wind uit de zuidhoek, liefst nog met een depressie in de buurt, vliegen de vogels laag over de duinen en kunnen dan goed door vogelaars bekeken worden. Dat er op deze zaterdagmorgen nog een lijstje met 40 soorten verscheen was vooral te danken aan Annelies Marijnis die heel wat piepjes van hoog vliegende vogeltjes op naam wist te brengen en aan Rien Sluijs die dat allemaal nauwkeurig noteerde. De soorten die dit najaar talrijker zijn dan anders werden gelukkig wel opgemerkt: Sijs en Zwarte Mees. Deze soorten zie je soms jaren achtereen nauwelijks, waarna er jaren kunnen komen waarin er meer langs trekken.

De trektelling werd bezocht door bijna dertig belangstellenden. Gelukkig kon iedereen de trekkende Blauwe Reigers en Aalscholvers zien, terwijl enkele Roodborsttapuiten in de zeereep zich ook goed lieten bekijken. Zie verder op trektellen.nl van 3 oktober.

In ons land werd op zo’n 150 telposten geteld. Vogelbescherming Nederland coördineerde de telling. Het gezamenlijke resultaat was dit jaar slechts 216.000 vogels. In 2014 was dit aantal ruim zeven maal zo hoog.
Jelle van Dijk

foto’s: George Hageman
_MG_0533kl

Geplaatst in Nieuws