21 maart “Van Hut tot Huis”

21 maart 20.00 uur locatie: Jan Verwey Natuurcentrum in Noordwijk

Wegens grote belangstelling wordt de lezing van Hein Verkade over “Van Hut tot Huis” die hij op 9 november 2018 in de Oude Jeroenskerk hield, herhaald voor al diegene die het toen hebben moeten missen. De lezing gaat over de ontwikkeling van het woonhuis in het algemeen en in Noordwijk in het bijzonder.

Het woonhuis in Noordwijk door de eeuwen heen, vanuit regionaal perspectief

Eens woonden we in een eenvoudige hut of huis. In de loop der eeuwen is een grote variatie in vorm en gebruik van het woonhuis ontstaan. Waarom is dit zo, en is die variatie eigenlijk wel zo groot? Tijdens de lezing volgt Hein Verkade aan de hand van vele voorbeelden de ontwikkeling van het huis in Noordwijk tot ca. 1900. Vele aspecten komen aan bod zoals architectuur, bouwhistorie, functie en de plaats in het dorp. Noordwijk leent zich hier bij uitstek voor omdat het verrassend veel verscheidenheid aan soorten huizen te bieden heeft voor zo’n relatief kleine plaats. Steeds wordt naar parallelle ontwikkelingen elders gekeken ter ondersteuning en verklaring. U zult na deze avond met andere ogen door het dorp lopen of fietsen.

Hein Verkade

Na zijn lezing in 2008 over het ‘Geestranddorp’ was het in 2018 de 2e lezing van Verkade. Hein zet zich sinds jaar en dag in voor Noordwijk. Zo is hij actief lid van de vereniging De Oude Dorpskern en een van de initiatiefnemers van de historische rondwandelingen in Noordwijk-Binnen. Daarnaast is hij actief bij de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk. Daar richt Verkade zich met name op de vogelsoorten die van ons woonhuis afhankelijk zijn zoals de Gierzwaluw, de Boerenzwaluw en de Huismus.

Jan Verwey Natuurcentrum op 21 maart om 20.00 uur
Adres: Zilverschoon 20, Noordwijk (achterkant van de Bibliotheek)
Toegang gratis, en koffie vanaf 19.30 www.deoudedorpskern.nl
Meer informatie: Paul de Vreede 0653 13 75 18 voorzitter@deoudedorpskern.nl