23 febr. 2018 De echte natuur van Tenerife en Madeira

De echte natuur van Tenerife en Madeira

Vrijdag 23 februari 2018

Aanvang: 20.00 uur           Plaats: Jan Verwey Natuurcentrum, Zilverschoon 20, Noordwijk

De Canarische eilanden en Madeira zijn voor veel mensen een bekende vakantie bestemming, maar wat velen niet weten is dat deze eilanden een natuur herbergen die buitengewoon interessant is!

Op de eilanden is een bijzonder en bijna uitgestorven ecosysteem te vinden genaamd Laurisilva. Dit bostype is al miljoenen jaren oud en strekte zich ooit uit over grote delen van het Middellandse Zee gebied en de huidige Sahara. Fragmenten bevinden zich nog in Oostelijk Afrika, Noord Turkije, China en in de meest authentieke vorm op de Canarische eilanden en Madeira. Deze bossen herbergen talloze unieke planten en dieren, waarvan sommigen, zoals de Grootbladige dennenorchis, uiterst zeldzaam zijn.

In deze lezing neemt Rogier van Vugt je mee naar de echte natuur van deze eilanden. Van de ruige rotskusten met kritisch bedreigde parasitaire planten en Berthelots Piepers via de Drakenbloedbomen naar de Laurier- en dennenbossen, waar Blauwe Vinken leven en bloemen worden bestoven door de Tjiftjaf, om uiteindelijk uit te komen boven de wolken, waar de wilde orchideeën bloeien.

foto: Blauwe Vink ©Petra Sonius

Geplaatst in Agenda, Lezingen